Село Тънково в Източни Родопите – история и развитие

В България две села носят името Тънково – в област Хасково и в област Бургас. Слънчевата ферма се намира в Хасковското село Тънково, което се е развило в подножието на рида Гората. От него на юг се разпростират Източните Родопи.

язовир Тънково

язовир Тънково

Тънково е горе-долу в средата на триъгълника, сключен между градовете Хасково, Харманли и Маджарово. Отстоянието от Тънково до всеки един от тези градове е към 30 км.

Гората над Тънково

Гората над Тънково

Повечето Хасковски и Харманлийски села са известни с това, че се намират в полето. Не и Тънково. То е разположено по-високо и до него се изкачвате, ако идвате от Хасково, Стамболово или Харманли. Само от Маджарово по пътя през Златоустово се спускате, тъй като преминавате рида Гората – изкачвате се до 700 м. откъм юг и се спускате към Тънково, което е разположено в подножието му откъм север.

хижа Тънково

Поляната пред хижа Тънково

Селото е основано в края на 14-ти век и се е казвало „Инджекьой“, което означава „бедна почва“. От края на 19-ти до края на 20-ти век в Тънково функционира училище. Имало е и санаториум за профилактика на белодробни заболявания. Имало е. В 21-ви век са останали само рушащите се сгради. И „тънката“, бедна почва. Върху която обаче виреят перфектно редица винени и десертни сортове грозде. Тънково е част от известния винарски район на Стамболово и селото се слави с изявените си винари. Производството е малко и бутиково, предимно на купажни вина от сортовете мерло, каберне совиньон, каберне фран и мавруд. Можете да ги опитате на винена дегустация под битовия навес на Слънчевата ферма. И да си отнесете бутилка ароматно вино у дома.

Слънчевата ферма

Битовия навес за дегустации в Слънчевата ферма

Църквата „Св.Св.Константин и Елена“ краси центъра на селото, където има още площад, заобиколен от липови дървета, детска площадка, читалище „Светлина“ и кметство Тънково. Читалището е построено през 1927 г. и в него се съхраняват над 7000 книги.

Църква в Тънково

Църква „Св.Св.Константин и Елена“

Два са най-големите празници на селото – обичаят Стрялковица, който се провежда в съботата срещу Сирни Заговезни. И съборът на Тънковлии в първия уикенд на юни. Стрялковицата е палене на огън на площада в селото, запалване на специално подготвени стрели и изстрелването им във въздуха, по време на което възрастните жени наричат за здраве и берекет.

Стрялковица в Тънково

Стрялковица в Тънково, снимка: Атанас Ленков, Фейсбук

В Тънково е живял един от най-известните майстори на паламарки в Източните Родопи – Николай Колев. Паламарка е дървен инструмент, който се нанизва на пръстите като ръкавица и ги пази от острието на сърпа по време на жътва. Подробно инфо за този занаят вижте тук: Паламаркаджийство.

жътва

Паламарка и сърп по време на жътва

Тънково е добре уредено село с асфалтов път, изградена ВиК мрежа и два магазина – хранителен и железарски. Почвата може да е тънка, но вода има бол – почти всеки двор в Тънково има собствен кладенец с питейна вода. Няколко чешми текат в селото и даряват прохлада на жители и гости. Североизточно от Тънково се разпростира и малък язовир с място за диво плажуване.

Язовир Тънково

Язовир Тънково

Директна автобусна линия свързва селото с главния град Хасково. В района, освен лозарство и винарство, добре се развиват еко и селският туризъм. Това се случва благодарение на инициативни млади хора в района, които отварят семейни хотели, хижи и къмпинги и развиват атракции за деца.

Бял щъркел

Бял щъркел

И не че няма проблеми – тях ги има в цяла България и все са свързани с лоша поддръжка на пътищата, нередовно сметоизвозване и недостатъчна реклама за развитие на дестинацията. Да не забравяме и липсата на екологична култура у местното население, поради което реките и горите вече са задръстени с битов отпадък. От вторачване в проблемите обаче, забравяме за възможностите. А те в България все още са неограничени, стига да си достатъчно смел и предприемчив, за да ги видиш.

Палатков лагер

Палатков лагер

На Стамболовския край природата е дала планина и поля, реки и слънце, съхранила е вековни дървета и редки видове птици. Всичко това е чудесна възможност за развитие на еко и приключенски туризъм. Има развито земеделие и запазени традиции, което е добра основа за селски и агротуризъм. Заедно с кулинарните умения на местните жени и историческите забележителности, получихме куп блага, които чакат някой да ги превърне в атракция. Повече млади хора трябват в селата – да развиват екологичен бизнес и да създават активно общество. Само така ще преборим проблемите и ще постигнем по-добър стандарт на живот.

Снимки, събития и интересни новини може да видите в страницата на село Тънково и на Слънчевата ферма във Фейсбук.

Стаменова чешма

Стаменова чешма

Tags: , , , , , , ,