Завръщане към селото

Концепцията за „Завръщане към селото“ на Слънчевата ферма означава създаване на силна връзка със земята и българското село в ранна детска възраст. По метода „учене чрез съпреживяване“ децата осъзнават своята принадлежност към българския род и се запознават отблизо с българските традиции и култура. „Завръщане към селото“ е потапяне в идилията на селския начин на живот и реално участие в ежедневните фермерски дейности. Завръщането е и към природата и към разбирането още от деца, че човекът е част от природата и всяка малка човешка дейност – от хвърлянето на боклука извън кошчето до чупенето на клонки от дърветата – оставя своя отпечатък върху нея.

Фермата е работеща зайцевъдна ферма, в която е запазен автентичния вид на стопанството от началото на 20 век – сградата е с кирпичени стени, измазани с кал и слама. Кал и слама са едни от основните материали, с които работят децата по време на творческите занимания, когато разказваме с простички думи за безценните свойства на екологичното строителство и качеството на живот, което то осигурява. Покривът е с турски керемиди, събирани от стари къщи и изоставени дворове в селото.

Камък, дърво и слама са използваните материали при възстановяването на имота – за да се запази връзката с природата. Стремежът за постигане на максимална ефективност и устойчивост даде нов живот на стари вещи и превърна захвърлени инструменти, дрехи и книги в извор на нови знания.

Във фермата са запазени автентични сечива и пособия от бита на българина от началото на 20 век и назад. Тук децата научават какво е стан и как се тъче на него, за какво служи бурилото, какво е сърп и паламарка, и че освен коса на главата, има и коса за косене на трева. В края на пролетните и летните сесии всички знаят откъде идва млякото, как се вади мед, къде растат доматите, как живее зайчето и какво е това екосистема.

Завръщането на село включва още четене на приказки, прожектирани на голям екран, преобличане в дрехи и пресъздаване на картини „от едно време„, игри на открито, игри с животни и разходки с каручка.

  • Facebook
  • Linked In
  • Twitter
  • RSS